назад на сторінку 'наша фауна'

види символи: 2019 рік
рік свині дикої (Sus scrofa) в Україні

(веб-сайт Українського теріологічного товариства НАНУ www.terioshkola.org.ua)


 

види-символи на
terioshkola.org.ua

види-символи
рік зубра 2009
рік видри 2010
рік кажана 2011
рік вовчка 2013
рік свині 2019
рік вивірки 2020
рік ласки 2021


наша фауна >
роки звірят >

 

Продовжуючи традицію визначати ссавця року, учасники 25 теріошколи (Поліський природний заповідник, 25-28.09.2018) підтримали пропозицію організаторів наступної Теріошколи (на острові Хортиця) і домовилися присвятити 2019 рік одному з найбільших мисливських і господарських тотемів у складі фауни України — свині.

Завдяки безкінечним турботам мисливців і господарників свиня, попри любов українців до сала й м'яса та попри цінність всіх дериватів, як смачних (напр. вуха), так і просто важливих (напр. шкіра), — це вид, що знаходиться поза загрозою зникнення і залишається любимим всією 45-мільйонною громадою його шанувальників як у дикому стані, так і в культурі. Командою теріологів і незмінних поціновувачів свиней (і свинини) у складі Ігоря Загороднюка, Сергія Харчука та Віктора Пархоменка підготовлено добірку фактів, які славлять свиней. Ця добірка містить 21 факт, за аналогією з першою нашою найуспішнішою на сьогодні добіркою "21 факт про кажанів". Чому "21" — тепер ніхто не скаже; виходитимемо з двох магічних цифр мінімального і достатнього — "3" та "7", а 21 — їх добуток.

GerardM CC BY-SA 3.0Закликаємо усіх колег підтримати цю активність і присвятити принаймні одне своє дослідження чи інтерв'ю для мас-медіа свиням — героям нового теріологічного року 2019. І хай ця добірка стане вам у нагоді для таких інтерв'ю. Долучайтеся. І просимо не забути, що в рамках чергової (26) теріошколи, що відбуватиметься 17-21 червня 2019 року на острові Хортиця, ми проведемо виставку-конкурс фотографій "свиня та її рідня", присвячену світлинам диких видів копитних фауни України.

Свиня є одним з найвідоміших тотемів українців. “Дикий кабан, або вепр” в давнину називався “дик”. Завдяки особливій увазі до цього виду існує величезна кількість позначень окремих вікових, статевих, статусних та інших груп свиней: свиня, вепр, дик, кабан, підсвинок, порося, кнур, хряк тощо.

Свиня — герой багатьох казок, серед яких — “Троє поросят” (Міхалков С.), “Порося, яке хотіло літати” (Біссет Д.), “Історія одного поросятка” (Винничук Ю.), “Чунько і Хрюнько” (Александрова Т.), “Історія про порося” (Циферов Г.) та один з головних персонажів повісті Джорджа Орвелла “Скотоферма”. Також написано безліч анекдотів, приказок та мисливських байок про цю тварину.

Свиня — джерело добробуту українців, і в кожній садибі є ця тварина, яка “приносить” родині достаток — поросят, ковбасу й сало :). У давніші часи в юності чи не кожний селянин мав досвід свинопаса.

Свиня — найвідокремленіший вид копитних європейської фауни, який представляє окрему родину свиневих (Suidae) та окремий підряд свиновидих (Suimorpha).

Свиня — найплідніший вид копитних і загалом один з найплідніших ссавців фауни України — одна самиця може народити й вигодувати до 24 поросят. А в 1961 році в Данії одна свиня народила аж 34 поросяти за раз, з урахуванням того, що в середньому свиня народжує 8–10 поросят… Новонароджені поросята здатні за півроку набрати до 100 кг ваги.

Свиня — найвідоміший та один із найбажаніших об’єктів мисливського господарства та об’єкт полювання, у тому числі й трофейного. Серед мисливських здобутків (окрім стандартного трофея у формі голови на медальйоні) свинячі ікла є не менш, а навіть більш відомим трофеєм порівняно навіть з хижими (фото внизу).

Свиня — поширена зооназва, яку частіше за інших застосовують до людей, часто з негативними конотаціями (брудний, товстий, неохайний, п’яний тощо). проте часом бувають і позитивні, коли мова йде про поросяток, їхні рожеві ринарії (носові “п’ятачки”) тощо.

Свиня — найбільш мінливий вид одомашнених копитних: відомі волохаті й лисі форми, пігментовані, плямисті й білі, карликові й гіганти. Свиней вирощують не тільки заради м’яса, сала та низки дериватів (зокрема й шкір), але й утримують у якості домашніх тварин.

Одним з найімовірніших центрів одомашнення свині є Україна. Дикі свині були приручені людьми за часів неоліту, у 5–3 тисячоліттях до нашої ери. Археологічні знахідки свідчать, що вже 12 700 років тому дикі свині утримувались у поселеннях людей басейну Тигра.

Найбільшим здобутим вепром є кабан Гоґзілла (штат Джорджія), що стало вікіпедійним матеріалом в 10 мовних версіях, зокрема й українській. Серед вирощених на фермах свиней рекордсменом був кнур вагою 639,5 кг.

Свиню-годувальницю неодноразово увічнювали за допомогою пам’ятників. Монументи свині є в Україні, Португалії, Іспанії, Німеччині, Данії, Австралії, Естонії та інших країнах.

У геральдиці Вепр — символ мужності й безстрашшя, майже завжди зображується чорного кольору і в профіль.

Разорбек — здичавіла форма свині свійської; ця назва — американізм, що поширився в усіх мовах, де відомі подібні тварини (напр. Німеччина, Іспанія). У Північній Америці цю назву вживають для всіх форм здичавілих або диких свиней. Цей термін поширений також і в Австралії.

Свиня є близьким до людини за морфофізіологічними ознаками видом, у якого абсолютні й відносні розміри серця, легенів, нирок, печінки, очей подібні. Збіг низки антигенів розглядався як привід для трансплантацій свиних органів людині. Шкіра свині здатна виробляти меланін під впливом сонця, тобто засмагати. Серцевий клапан свині підходить для людини і використовується для пересадки. Інсулін виготовляють з витяжки підшлункової залози свині. Грудне молоко жінок і свиней має подібний склад амінокислот, а багато інфекційних хвороб поросят подібні з хворобами немовлят.

Свиня здатна верещати на 3 децибели вище звуку надзвукового авіалайнера. У народі відома приказка про господарів, які заспали і вчасно не дали свиням їсти — “встати у свинячі голоси”.

У багатьох країнах свиней використовують на митниці для пошуку наркотиків, оскільки їхній нюх розвинений набагато краще, ніж у псів. Також їх використовують для пошуку трюфелів, які сховані під землею — делікатесних грибів (до 600 євро за 1 кг). У деяких країнах свиней дресирують для полювання або рятувальних операцій, бо вони можуть відчути людей навіть під товстою масою снігу.

Улюбленими ласощами свині є гарбузи, а от до бісеру свині байдужі! Всім відома любов свиней до жолудів. А величезні площі пориїв (а то й глибокі канави) свині роблять в пошуках личинок жуків, переважно травневих хрущів (рід Melolontha). Свині, як і коти, не здатні розрізняти солодкий смак (що й стало однією з причин появи приказки “розбирається, як свиня в апельсинах”)

Свині не такі дурні створіння, як багато хто думає. За результатами деяких досліджень їх ставлять на 4 місці за рівнем розвитку серед ссавців, поступаючись лише дельфінам, слонам і шимпанзе.

Свиня є одним із зодіакальних знаків у китайському календарі, який став популярним за межами Китаю в останні два десятиліття. За китайським календарем 2019 рік є Роком Свині.

Анатомічні та фізичні особливості: зуби у свиней короткокоронкові (brachiodontes), їх 44 і вони постійно ростуть. Потових залоз мало або взагалі відсутні, у зв'язку з чим для охолодження купаються або возюкаються в багнюці, останнє допомагає позбуватися кліщів та інших шкірних паразитів. Свині фізично не можуть дивитися вгору. Доросла свиня здатна пробігти кілометр за 5 хвилин.

Свині є соціальними тваринами, які вміють дружити і які намагаються триматися поруч із близькими. Свині спілкуються власною мовою — вченим відомо приблизно 20 типових звуків, за допомогою яких тварини передають родичам свої бажання й емоції.


про свиней в інтернеті

про свиней у проекті вікіпедії Свиня_(рід)
Родина Suidae у виданні Mammal Species of the World (2005) >>>
Рід "Свиня" на сайті Ігоря Євстафьєва "Мир животных" >>>
результати пошуку "свиня" на нашому сайті >>>

джерела, використані при підготовці добірки "21 факт"

1. Про свиню прислів’я http://kazkar.info/ua/pro_svinyu_prisl_v_ya/
2. Українські приказки про свиню https://sites.google.com/site/ukrainskanarodna/narodni-prikazki-ta-prisliv-a/ukransky-prikazki-pro-tvarin/ukraienski-prikazki-pro-svinu
3. “Передові свинарі від кожної матки щороку вирощують по 22–24 поросят” -- вікіпедія
4. Гоґзілла (англ. Hogzilla) https://uk.wikipedia.org/wiki/Гоґзілла
5. https://uk.wikipedia.org/wiki/Разорбек
6. Цікаві факти про свиней. http://cikavo.net/cikavi-fakti-pro-svinej/
7. цікаво: https://i-fakt.ru/zagadka-vremen-vtoroj-mirovoj-najdi-pyatuyu-svinyu/
8. 23 цікаві факти про свиней http://moyaosvita.com.ua/cikavi-faktu/23-cikavix-fakti-pro-svinej/
9. 25 фактів про свиней https://agroreview.com/news/top-25-cikavyh-faktiv-pro-svynej-yaki-vy-ne-znaly
10. Зубна формула свиней http://myzooplanet.ru/informatsiya-jivotnyih/zubyi-svini.html
11. https://www.google.com/amp/cikavo.net/cikavi-fakti-pro-svinej/amp/
12. Свині, як діти, — люблять солодке. https://propozitsiya.com/ua/svini-yak-diti-lyublyat-solodke-povna-versiya і не розуміються в ньому (https://snob.ru/selected/entry/50683)
13. тварини у гороскопі https://pustunchik.ua/ua/holidays/new-year/tvaryny-po-shidnomu-horoskopu-na-vsi-roky


на сторінку "наша фауна" >>>
на сторінку "роки звірят" >>>

автори сторінки: Ігор Загороднюк, Сергій Харчук
та Віктор Пархоменко

створено 10.12.2018, поновлено 02.04.2019

 

Locations of visitors to this page