почнемо з байбака.... "vasyl eger" в суміжній темі питається, чи насправді була якась активність у відновленні (якщо це відновлення) альпійського сурка в українській частині карпат....
повідомляю: по-перше, краще би про це написали учасники тієї забави! ми згадували цю історію у виданні "теріофауна карпатського біосферного заповідника (Загороднюк та ін., 1997). дослівно: " Пройшли невдалі експерименти з акліматизацією байбака, але ця ідея продовжує існувати у сучасних публікаціях (див. бібліографію). Дві особини кілька років тому було випущено на Чорногорі поблизу ур. Брескул: ймовірність їх розмноження, проти задуму організаторів акції, залишалась низькою (за нашими даними обидва були самцями), за кілька тижнів вони зникли." (с. 36).vasyl eger писав:A sho, koly, de ? z MARMOTAMY , tobto surkamy . Sho buv proek po povernenni ix u UKRAINSKI KARPATY ???
були навіть три публікації "підготовчого" періоду, згадані в огляді видів (с. 20):
Довганич Я. О. До проблеми реінтродукції альпійського сурка в Українських Карпатах // Проблеми охорони видів фауни і флори занесених до Червоної книги України. — Миколаїв, 1992. — С. 14–15.
Довганич Я. Е. О восстановлении ареала альпийского сурка в Украинских Карпатах // Тез. докл. Междунар. совещ. по суркам стран СНГ. — М., 1993. — С. 12.
Турянин Я. И. О возможности реакклиматизации альпийского сурка на Украинских (Советских) Карпатах // 4-й съезд Всесоюз. териол. о-ва. — М.: ИЭМЭЖ АН СССР, 1986. — 3. — С. 224–225.